free html web templates

Pojava prvih građana Novalje oboljelih od coronavirusa izazvala je reakcije koje daju naslutiti neke POGREŠNE stavove stanovništva:

- da se radi o izuzetno opasnom događaju koji otvara novo poglavlje otočkog života;

- da nas je sitan propust oboljelih izvrgnuo velikom riziku;

- da smo bez njihovog propusta mogli proći "lišo".

Procjene rizika, krivice i okolnosti prepuštajte stručnjacima!

Bez obzira na prve oboljele, virus je na otoku mogao biti prisutan i prije, a moglo je biti i još oboljelih kod kojih se nisu razvili simptomi. Vaše mišljenje o uzrocima i posljedicama pojave virusa na otoku može biti ne samo pogrešno, nego vas može navesti da s manje opreza pristupate mjestima za koja smatrate da nemaju veze s izvorom zaraze.

SVE ŠTO O UZROCIMA POJAVE VIRUSA BUDETE TREBALI ZNATI DA BI SE SPRIJEČILO ŠIRENJE VIRUSA, SAZNAT ĆETE OD ZA TO ZADUŽENIH LOKALNIH INSTITUCIJA.


OBOLJELI OTOČANI NISU SE MORALI ZARAZITI NA NAČIN KOJI VI PRETPOSTAVLJATE.

Usprkos dosta dobroj izolaciji, otok je u stalnim kontaktima s vanjskim svijetom, ako ne drugačije onda zbog rada raznih službi, poput službi opskrbe otoka. Neovisno o provedenim mjerama, svaki se otočki dostavljač s kopna ne testira, samo se primjenjuju određene mjere, koje se primjenjuju relativno kratko vrijeme. Virus je dakle mogao do nas doći i drugim putem, a dijagnosticirani bolesnici su možda drugi ili treći u lancu zaraze, od nekoga tko potiče s otoka.

Vjerojatnost pojave virusa i na otoku bila je dosta visoka

Virus je uhvatio maha prije proglašenja mjera, koje s današnjim danom traju kraće, ili otprilike toliko dugo koliko traje inkubacija. Zato ne treba optuživati prve bolesnike, jer njihova bolest ne znači da su i prvi zaraženi.

Ozbiljno se pridržavajte propisanih mjera zaštite od širenja virusa, struku prepustite stručnjacima, ovlasti ovlaštenim osobama, a prema svojim sugrađanima se ponašajte tako da ne možete pogriješiti:

POŠTUJTE UNIVERZALNE HUMANISTIČKE I ETIČKE PRINCIPE, ILI KAKO BI REKLI VJERNICI, ČINITE DRUGIMA ONO ŠTO ŽELITE DA DRUGI ČINE VAMA.

Psihološka pomoć:

Tel.: 091 577 6411

e-mail:

pomoc@ppnovalja.net

Stožer civilne zaštite:

Tel. pon. - pet. 7:00-15:00:
053 661 080

e-mail:

ured.gradonacelnika@novalja.hr
gradonacelnik@novalja.hr