how to make your own site for free

Važnost informacija

Ljudi su umna bića - razgovorom, pismom i slikom prenose informacije važne za preživljavanje, organiziranje zajedničkog rada i sretan društveni život. Poštujte informacije i odbacite dezinformacije. Odbacite laži i lažne vijesti i kao primatelj i kao pošiljatelj lažnih poruka!

Najbolje su informacije iz službenih izvora

Nacionalni mediji, HINA i Hrvatska radiotelevizija najbolji su izvori službenih, presudno važnih informacija da bi se uspješno upravljalo krizom. To su jedini mediji čija misija nije komercijalna nego društvena, i jedini mediji koji su pod demokratskom kontrolom naših zastupnika. Komercijalni mediji prate svoj komercijalni interes, iako imaju određene obaveze obavještavanja u kriznim situacijama.

KOMERCIJALNIM MEDIJIMA JE ZA USPJEH POTREBNA VAŠA PAŽNJA!

Bez da vam kažemo, i sami znate da nije posebno "zdravo" u teškoj situaciji po cijele dane u glavi "vrtjeti" loše vijesti. Umjesto toga, odaberite dva do tri termina vijesti dnevno, na mediju po svom izboru, i pažljivo poslušajte ono što je važno za nacionalne interese Republike Hrvatske, i ono što je važno za lokalno stanje u vašoj sredini.

"Drogiranje vijestima" i nepotrebnim informacijama stvara klimu bespomoćnosti i usmjerava pažnju na krizne informacije koje sprečavaju odvijanje onih segmenata normalnog života, koji se mogu odvijati i u krizi.

VAŽNO JE DA SE NORMALAN ŽIVOT ODVIJA I U KRIZI!

Osim za vaše osobno psihičko zdravlje, normalan je život važan i za zdravlje i optimizam zajednice. Ako ne možete pomoći zajedničkim interesima i ako se ne nalazite na nekom zadatku, organizirajte normalan život: zabavljajte se sa svojom djecom, kontaktirajte susjede preko interneta, isprobavajte nove recepte ili pospremajte svoj dom.

DEZINFORMACIJE, LAŽI, IZAZIVANJE PANIKE KAŽNJIVA SU DJELA!

Ni slučajno se ne šalite s lažnim vijestima, kriza nije vrijeme za to.

Dezinformacije u svakoj krizi plasiraju bar dvije grupe izvora: zlonamjerni, za društvo neprijateljski elementi i nezrele, neinformirane i bolesne osobe, koje zlurado ili iz drugih nezdravih pobuda, vlastitih zabluda ili emocionalnih problema izazivaju reakcije okoline.

Ponekad krizom izazvan strah, zajedno s lažnim vijestima, može dovesti do teških posljedica za pojedinca ili zajednicu.

Zato budite pažljivi i odmjereni s informacijama, i kad ih primate i kad ih dijelite drugima.

Za provjeru točnosti informacija koje smatrate važnima, zastrašujućima ili koje vas muče, obratite se Stožeru ili našoj službi.

Psihološka pomoć:

Tel.: 091 577 6411

e-mail:

pomoc@ppnovalja.net

Stožer civilne zaštite:

Tel. pon. - pet. 7:00-15:00:
053 661 080

e-mail:

ured.gradonacelnika@novalja.hr
gradonacelnik@novalja.hr