free web maker

Građani u krizi

Svjedoci smo velike krize i raznih životnih problema koje nam kriza donosi. Netko proživljava sitne nevolje pa u kinu ne može pogledati dobar film ili popiti kavu s prijateljima. Nekoga muče ozbiljniji, egzistencijalni problemi, poput gubitka posla ili prekida poslovanja. Netko je izložen velikim tragedijama, poput ljudi koji su u nedavnom potresu u Zagrebu izgubili dom ili čak fizički stradali. No dok su sudbine različite, naše društvene obaveze su zajednički oblik suradnje i solidarnosti, i najbolji način svi zajedno, s najmanje žrtava i problema, prebrodimo teška vremena.

Poštujte odluke stručnjaka i pridržavajte se zajedničkih obaveza!

Najbolje šanse za preživljavanje krize daju nam stručne rukovodne odluke.
Ako u trgovini ne možete doći do osnovnih životnih namirnica;
Ako vam je zbog zatvorenih trgovina građevinskim materijalom zaustavljeno uređivanje doma ili apartmanskih resursa;
Ako su vam radnici iz inozemstva ostali "višak" i ne trebate ih kod sebe;
Ako ste se jako zaželjeli nečega što je trenutno zabranjeno ili onemogućeno;

NE KRŠITE PROPISANA PRAVILA I ODLUKE SLUŽBI ZADUŽENIH ZA UPRAVLJANJE KRIZOM!

Umjesto toga, prije nego napravite nešto čime ugrožavate svoj ili tuđe živote, pa čak i ako ste sigurni da vaše kršenje zabrana i odluka neće nikoga ugroziti, napravite sljedeće korake:

1) ZAUSTAVITE SE I RAZMISLITE O POSLJEDICAMA

Nadležne će službe morati provoditi zakone i morat će vas kazniti. Što je poštivanje pravila manje utoliko je dublja kriza, a što je dublja kriza provodi se više represivnih mjera i oštrije kažnjava prekršitelje.

2) RAZMISLITE O DRUGAČIJEM, ISPRAVNOM RJEŠENJU

Odustanite od svega što vam nije neophodno u egzistencijalnom smislu. O rješenju problema porazgovarajte s najbližima, ili s poslovnim partnerima, prijateljima... poštujući pravila propisana za sprečavanje širenja zaraze. S drugima ćete lakše riješiti problem, a ako ga i ne riješite, s drugima ćete na problem početi drugačije gledati. Drugačiji pogled na isti problem često donosi i neočekivano rješenje ili kompromis, ili jednostavno uvid da problem i nije toliko velik.

3) AKO JE PROBLEM VELIK I VAMA NERJEŠIV A NUŽNO GA JE RIJEŠITI, OBRATITE SE NADLEŽNIM SLUŽBAMA!

Vaš egzistencijalni, zdravstveni, psihološki ili drugačiji problem nije samo vaš, naročito u kriznim vremenima. Solidarnost je dio Ustava Republike Hrvatske, a u kriznim vremenima je i naročito važna. Ako bez kršenja propisanih pravila ne možete riješiti ozbiljne probleme s hranom, grijanjem, pitkom vodom i drugim nužnim potrepštinama, kao i probleme s psihičkim stanjem ili zdravljem, prijavite ih Stožeru ili našoj službi psihološke pomoći. Stručnjaci i zajedničke zalihe riješiti će sve životno važne probleme pojedinca i obitelji! U takvom stavu budite dosljedni i ozbiljni.

Psihološka pomoć:

Tel.: 091 577 6411

e-mail:

pomoc@ppnovalja.net

Stožer civilne zaštite:

Tel. pon. - pet. 7:00-15:00:
053 661 080

e-mail:

ured.gradonacelnika@novalja.hr
gradonacelnik@novalja.hr